Bones notícies per a les abelles

Al web de l’associació Salut i Agroecologia (ASiA) ens informen que la Unió Europea ha decidit prohibir els principals pesticides perillosos per a les abelles, els neocotinoides.

Per tant l’agricultura industrial farà servir uns pesticides menys i s’acostarà un cop més al model agrícola que proposem (l’agricultura ecològica).

Prohibeixen als 3 pesticides mata-abelles! #CapAUnMónLliureDePesticides

Els estats membres, reunits avui al Comitè de plaguicides, han votat a favor de la prohibició completa dels usos a l’exterior de tres plaguicides neonicotinoides: l’imidacloprid i la clotianidina de Bayer i el tiametoxan de Syngenta.

Sens dubte, una gran notícia per a les abelles i per a la biodiversitat.

Prohibició de 3 neonicotinoides
El primer a donar la notícia amb un tuit ha estat el Comissari Europeu de Salut i Seguretat Alimentària, Vytenis Andriukaitis, un altre declarat “amic de les abelles” igual que Juncker:

Aquest 27 d’abril, els estats membre han donat suport a la proposta de la Comissió per prohibir completament els usos a l’exterior de tres substàncies actives, l’imidacloprid, la clotianidina de Bayer i el tiametoxan de Syngenta, coneguts com a plaguicides neonicotinoides.

Els neonicotinoides són un tipus d’insecticides de composició química semblant a la nicotina, una defensa natural de les plantes de contra els insectes. Com la nicotina, afecten el sistema nerviós dels insectes.

Generalment s’apliquen com a recobriment de les llavors i polvoritzats sobre les fulles. Les plantes els absorbeixen en créixer de manera que estan al seu interior, inclòs en el pol·len i en el nèctar que tant agraden a les abelles.

La prohibició actual serà completa, s’aplicarà a cultius com la remolatxa sucrera i les patates, ampliant la prohibició de 2013 que abastava als cultius de blat de moro, gira-sol, colza, blat, ordi i civada, entre d’altres.

La proposta de prohibició de la Comissió s’ha produït després que l’Agència Europea de seguretat Alimentària (EFSA) confirmés, aquest febrer, que aquests tres insecticides representen un greu perill per a les abelles després de revisar més de 1.500 estudis científics.

Els estudis de l’EFSA corroboraven que les restriccions parcials imposades per la Unió Europea el 2013, i recolzades per Espanya, eren insuficients:

Revisió per parells de l’avaluació del risc de plaguicides per a les abelles per al principi actiu imidacloprid

Revisió per parells de l’avaluació del risc de plaguicides per a les abelles per al principi actiu clotianidín

Revisió per parells de l’avaluació del risc de plaguicides per a les abelles per al principi actiu tiametoxán

Els tres plaguicides podran ser utilitzats dins dels hivernacles ja que la prohibició és per a usos a l’exterior.

La Comissió adoptarà la nova normativa en les pròximes setmanes.

Victòria de la natura
16 estats han votat a favor de la prohibició en el Comitè Permanents de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos.

Han donat suport a la prohibició: Espanya, el Regne Unit, França, Eslovènia, Alemanya, Malta, Àustria, els Països Baixos, Suècia, Xipre, Luxemburg, Itàlia, Irlanda, Grècia, Portugal i Estònia.

Agraïm al Ministeri espanyol haver escoltat les 110 organitzacions que li demanem per carta que donés suport a la proposta de la Comissió Europea.

Altres estats com Romania, la República Txeca, Dinamarca i Hongria van votar en contra, pressionats per la indústria de la remolatxa sucrera en particular.

Bèlgica, Eslovàquia, Polònia, Bulgària i Croàcia, Letònia, Lituània i Finlàndia es van abstenir.

Un pas més cap a un món lliure de pesticides

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s