Agricultura de Responsabilitat Compartida

Al web de la Unió del Poblenou s’ha publicat una ressenya d’un article on s’analitza una proposta que s’està desenvolupant a Manresa: La Responsabilitat Compartida en l’agricultura -i la ramaderia-. Tant l’article com les reflexions que l’acompanyen són força interessants:

 

Nueva imagen (5)

Des de la Cooperativa La Unió-La Datzira procurem apropar-nos a l’ideal de cooperació entre productors (món rural) i consumidors (món urbà), prenent com a punt de referència les anomenades AMAP, model organitzatiu especialment fort a França. Darrera hi ha la voluntat de ser solidaris amb la petita pagesia del nostre territori, fer-nos corresponsables de la seva realitat i compartir riscos com la pèrdua de collites per causes naturals, i establir relacions amb els pagesos basades en la confiança i el coneixement mutus, i no en un segell de garantia ecològica.

Aquest ideal de cooperació pagesos-consumidors el concretem a la nostra cooperativa en un seguit de compromisos mínims als quals ens adherim voluntàriament quan entrem formalment a la cooperativa com a sòcies. Entre aquests destaquem el pagament de la cistella per avançat cada mes, el rebre la cistella tancada amb el que la terra dóna a cada temporada i no el que com a consumidors exigim tenir, el comprometre’ns a pujar a la finca un mínim de 2 cops l’any, compartir riscos, prendre un compromís amb la cistella d’un any, participar de la presa de decisions, etc…

Tot això està molt bé sobre el paper i és l’horitzó al qual volem tendir, però sovint aquest horitzó es veu desdibuixat per tempestes o boires que apareixen en la seva concreció en el dia a dia. La dificultat (generalitzada també en altres entitats) per comprometre’ns realment amb allò que estipulem al entrar a la cooperativa, les dinàmiques rígides, accelerades i complexes pròpies de la ciutat (com els horaris laborals, la dispersió en el pensament i l’acció, els reclams i cants de sirena del sistema), els processos vitals de cada persona, la descoberta de l’altre (el pagès i la seva realitat, la natura i els seus ritmes), la lenta i intermitent presa de consciència de com, on, qui produeix el que mengem a ciutat, etc…Així, a les dificultats pròpies de gestió i funcionament d’una cooperativa de consum, hi sumem (…i assumim) aquest seguit d’entrebancs que frenen i posen en dubte constantment aquell ideal inicial al que volem arribar de cooperació entre pagesos i consumidors.

Amb aquesta prèvia, ens és molt útil fer l’esforç de sortir de nosaltres mateixos i les nostres petites misèries i grandeses, per conèixer i aprendre d’altres iniciatives similars a la nostra i veure com de rica i original pot esdevenir l’experiència humana. La iniciativa de l’ARRC de Manresa (Agricultura i Ramaderia de Responsabilitat Compartida) fa un pas més enllà i sistematitza i concreta molt més en què es basa aquesta col·laboració entre pagesos i consumidors. Per això volem compartir aquest article que recull l’experiència de l’ARRC.

més informació de l’ARRC: https://arrcirehom.wordpress.com/

.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s