Patents i transgènics

Al web de l’Associació Salut i Agroecologia (ASIA) ens proposen aquesta setmana un acte a la Universitat Autònoma de Barcelona. Es tracta de la presentació d’un llibre que tracta de la patentabilitat dels transgènics. L’acte és pel matí i això restringeix la disponibilitat de moltes de nosaltres, però no deixa de ser interessant l’existència d’aquest llibre:

poster_transgenics_julia_llados_60x80.indd

Els transgènics i la seva patentabilitat

El proper dimarts 28 d’octubre a les 12.30 h. a la Sala de Catàlegs (planta 0) de la Biblioteca de Ciències Socials tindrà lloc la presentació del llibre “Els transgènics i la seva patentabilitat. Implicacions en la realització dels drets humans” del que n’és autora Júlia Lladós Vila i que va ser el treball guanyador del cinquè premi de recerca en drets humans 2013.

Intervindran en l’acte:

  • El Dr. Lluís Tort Bardolet, vicerector de Projectes Estratègics i Planificació. UAB
  • El Sr. Miquel Puig i Roig, director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament. Departament de Governació i Relacions Institucionals. Generalitat de Catalunya
  • La Dra. Maria Teresa Freixes Sanjuán, catedràtica del departament de Ciència Política i de Dret Públic. Àrea de de Dret Constitucional. UAB

Des de la biblioteca hem preparat una pàgina web sobre el llibre i la seva temàtica www.bib.uab.cat/socials/exposicions/transgenics, on hi podeu trobar una extensa bibliografia sobre els transgènics o alguns dels temes tractats en el llibre.

***

Si voleu saber més sobre les conclusions del llibre podeu llegir aquest resum que hem trobat al web de jornal.cat:

L’estudi analitza la enginyeria genètica aplicada a l’agricultura. En concret s’hi exposen els diferents processos de producció i els tipus de transgènics. I com, amb l’entrada en vigor de l’acord sobre els aspectes dels drets de la propietat intel·lectual relacionats amb el comerç l’any 1995, els OGM es van convertir en un bé d’interès privat, patentable sense reserves. Fet que posa en dubte el compliment de la protecció de la diversitat biològica i la seguretat en la biotecnologia moderna; El treball també analitza els nou protocols resultants del COP 10 celebrat l’any 2010 a Nagoya, que impliquen un canvi de discurs quant a les sinergies que es refereix.

L’autora defensa que la competitivitat comercial posa en risc el medi ambient en general i la diversitat biològica en particular, a més de comportar conflictes socials. Conclou amb la recomanació de la gestió pública dels transgènics i posar una moratòria a l’actual model de producció de transgènics fins posar fir als riscos ambientals i socioeconòmics que se’n deriven.

També podeu escoltar a l’autora en aquest vídeo (a partir del minut 55) d’un acte de la campanya del multireferèndum.

 

Anuncis

One thought on “Patents i transgènics

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s