sobre la Cimera Unió Europea – EUA i TTIP

Al web de les Horteres de la Rivera ens informen del tractat de lliure comerç i financer que estan preparant els governants d’Europa i el govern gringo.

Un col·lectiu d’Entitats vinculades a la transformació social han fet públic avui una nota de premsa coincidint amb la cimera que està realitzant-se a Brussel·les.

Copiem a continuació la nota de premsa i una mica més informació:

Cimera Unió Europea – Estats Units a Brussel·les accelera negociació comercial atemptant contra els drets i la democràcia

 

NOTA DE PREMSA

Barcelona – Madrid, 26 març 2014

La societat civil mostra el seu rebuig davant el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP) a l’ocasió de la Cimera UE – EUA i de la visita del president nord-americà Barack Obama a Brussel·les.

Avui, 26 de març, organitzacions socials i sindicals [1] han lliurat a les seus de la Comissió Europea a Madrid i Barcelona, una carta [2] destinada a Francisco Fonseca Morrillo, Director de la Representació a l’Estat espanyol de la Comissió Europea. D’aquesta forma, les entitats es sumen a la campanya internacional que s’oposa a les negociacions comercials del tractat, les quals tenen lloc de forma antidemocràtica i a porta tancada.

El Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP) suscita una creixent preocupació d’ambdós costats de l’Atlàntic. Grups de la societat civil de la Unió Europea i dels Estats Units han expressat la seva preocupació per una possible eliminació de salvaguardes i la degradació de normes i regulacions en matèria social, laboral, alimentària, medioambiental, sanitària i energètica. S’albira una rebaixa generalitzada dels drets fonamentals de la població i un poder d’influència sense precedents per a les grans corporacions.

El TTIP permetria als inversors reclamar indemnitzacions com a resultat de regulacions, lleis, normatives o d’altres decisions governamentals que tinguin l’efecte de reduir les seves oportunitats de lucre. Com que gairebé totes les mesures de l’administració poden ajustar-se a aquesta definició, les polítiques públiques han estat objecte de demandes inversor-Estat en tot el món.

Segons les filtracions de documents “secrets”, diverses regulacions previstes pel TTIP serien contràries al Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (PIDESC). A més, els possibles impactes del Tractat sobre les regles de seguretat alimentària afectarien directament a les i els consumidors causant problemes de salut.

En l’àmbit de la salut i de l’educació pública, el Tractat enfortiria també la liberalització dels mercats de serveis, és a dir, implicaria més privatització dels serveis públics, tot i que una àmplia majoria de la població s’oposa rotundament a això.

Finalment, en un context d’economia de casino financer i responsable de l’actual crisi, que impacta greument en els drets bàsics de la població mitjançant les retallades actuals, preocupa l’objectiu del TTIP de liberalitzar encara més els serveis financers, que podria impedir a l’administració de regular el sector financer, restringir fusions i adquisicions, establir impostos i taxes a bancs i transaccions financeres, així com establir un control de capitals.

Davant d’aquesta situació, les organitzacions de l’Estat espanyol demanen la paralització immediata de les negociacions del TTIP. Així mateix han emprès una àmplia campanya de denúncia i mobilització a nivell europeu i transatlàntic, amb l’objectiu d’evitar que la signatura del Tractat tingui lloc. Han reivindicant la urgent necessitat d’un Mandat de Comerç Alternatiu i una revisió de l’actual règim comercial que desemboqui en alternatives basades en la democràcia, cooperació, participació real, drets humans, justícia social, igualtat de gènere i sostenibilitat.

L’eliminació dels controls sobre el capital i la liberalització dels serveis financers han exacerbat la crisi del deute europeu. La consegüent imposició de privatitzacions, el desmantellament de les lleis de protecció laboral i les dràstiques retallades socials – mentre que els bancs que van alimentar la crisi segueixen protegits per les lleis comercials – són un exemple de l’impacte devastador de les normes comercials.

[1] Organitzacions i sindicats que firmen la carta:
ATTAC España, Baladre, Confederación General del Trabajo (CGT), EdPAC, Federación Española de Ingeniería Sin Fronteras, Grupo de Investigación en Derechos Humanos y Sostenibilidad-Cátedra UNESCO de Sostenibilidad UPC, HuertAula de Agroecología Cantarranas UCM, Iniciativa por la Soberanía Alimentaria de Madrid, Marxa Mundial de Dones – Catalunya, Observatori DESC, Observatorio de la Deuda en la Globalización, Observatorio por la Autonomía y los Derechos de los Pueblos Indígenas en Colombia, Red de Huertos Urbanos Comunitarios de Madrid, Suds, Unión Sindical Obrera (USO), Plataforma Rural (ACSUR-Las Segovias; Amigos de la Tierra; Centro de  Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (CERAI); Colectivo  Tierra de Campos; Colectivos de Acción Solidaria (CAS); Confederación  Española de Consumidores y Usuarios (CECU); Coordinadora de  Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG); Ecologistas en  Acción; Emaús Fundación Social; Entrepueblos; Fundación Global Nature;  GRAIN; Movimiento de Jóvenes Rurales Cristianos; Movimiento Rural  Cristiano; Mundubat; Perifèries; Sindicato de Obreros del Campo  (SOC-SAT); Sociedad Española de Agricultura Ecológica (SEAE); SODePAZ; Universidad Rural Paulo Freire (URPF); Justicia Alimentaria Global-VSF; Xarxa de Consum Solidari).

[2] Podeu veure la carta lliurada al següent enllaç: http://noalttip.blogspot.com.es/2014/03/cumbre-ue-eeuu-en-bruselas-acelera.html

Per a més informació:

http://bilaterals.org/?-TTIP-&lang=es
http://noalttip.blogspot.com.es/
http://www.ecologistasenaccion.org/IMG/pdf/diptico_ttip.pdf
http://www.rojoynegro.info/sites/default/files/Separata%20UE.pdf

***************************

 http://www.youtube.com/watch?v=JaS78oLg4t0

Los subtitulos en castellano se activan con la tecla CC de YouTube ( abajo la tercera desde la derecha)

MÁS TRANSGÉNICOS Y DESVENTAJAS

Se acerca la ATCI (el Acuerdo Transatlántico sobre Comercio
e Inversión). Este convenio se está negociando con la mayor discreción y sin ninguna transparencia democrática entre la Unión Europea y
Estados Unidos (EEUU).
 Aunque el ATCI empezó a gestarse en los años 1990, Washington ha presionado
para acelerar las cosas. Especialmente en 2013 y se accelera ahora en 2014.
El bajo crecimiento y el mínimo aumento del empleo hacen pensar que las ventajas del acuerdo para los ciudadanos europeos serán más bien pocas. Pia Eberhard, del Corporate Europe Observatory, una ONG que controla el cabildeo en Europa, ve con preocupación una posible relajación de los estándares para la industria alimentaria.

“El peligro lo conforman los alimentos no seguros, que podrían contener más transgénicos, así como pollos desinfectados con cloro en EE. UU., procedimiento que en Europa está prohibido”, dice, y agrega que la industria agrícola-ganadera de EE. UU. ya dejó en claro que quiere menos obstáculos en ese tipo de exportaciones.

Además, otras ONG temen que en Europa también se comience a introducir el fracking, es decir, el uso de sustancias químicas peligrosas en las capas subterráneas para la obtención de gas. Otros ponen en tela de juicio las posibles consecuencias del tratado en cuanto al acceso a bienes culturales, a la educación y al saber científico, ya que podría ampliarse el alcance de los derechos intelectuales.

PARA LEER:
“le monde diplomatique en español”:
Deutsche Welle en español:
PARA ESCUCHAR:
“Lo que esconde el tratado Comercial Transatlántico” por Tom Kurcharz y Carlos Ruiz
Parte 01 ( 52mn):
Parte 02 ( 58mn):

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s