Il·luminem la factura de la llum

Al web de LaVinagreta de Vilanova i la Geltrú ha publicat una crònica d’una xerrada de part de Jaume Aliaga de Som Energia. Quin projecte aquest, el de Som Energia, en el que les coopes ens hi sentim tant bé! Ai!

El passat divendres 13 de desembre més d’una cinquantena de persones van poder escoltar les recomanacions de Jaume Aliaga de Som Energia al voltant del consum d’energia a la llar i la factura de la llum. Un èxit de participació, que podem associar principalment als forts increments que darrerament hem vist tots els ciutadans a la nostra factura de la llum.
logo_somenergia_web
La presentació va començar amb una pinzellada de les bones pràctiques energètiques més eficients i amb més potencial d’aconseguir rebaixes significatives en el consum domèstic. Alguns exemples són:
  • –          Fer servir bombetes de baix consum o LEDs (amb la il·luminació se’ns en va un 10% del consum total, aproximadament).
  • –          Procurar que l’aïllament de les portes i finestres sigui l’adequat (doble vidre, bona estanqueïtat, etc.)
  • –          Evitar certs aparells innecessaris: secadora de roba, planxa, etc.
  • –          Per a reduir el consum de l’aparell que més consumeix a casa – la nevera-, netejar la reixeta metàl·lica posterior de la nevera un cop l’any.
  • –          Evitar deixar encesos els stand-by dels diferents aparells.
 Realment és per aquí on s’ha de començar per aconseguir una rebaixa a la factura.
No obstant, arran de la pujada de la factura, va explicar alguns consells pràctics a l’hora de contractar el servei per tal d’aconseguir estalvis econòmics sense fer cap tipus d’inversió; senzillament canviant el tipus de contractació:
  • –          Revisar, i si és possible reduir el terme de potència contractada (aquest s’ha incrementat darrerament de l’ordre del 35%).
  • –          Canviar el tipus de tarifa, si és recomanable: si més del 30% de consum es produeix dins la franja horària de 22h a 12h (hivern) i de 23h a 13h (estiu), aleshores té sentit contractar la tarifa anomenada de “discriminació horària (DH)” (antigament anomenada “tarifa nocturna”).
 D’altra banda, es presenta la cooperativa i comercialitzadora Som Energia i s’expliquen els principals beneficis de contractar la llum amb la mateixa:
L’objectiu de Som Energia és ser una cooperativa sense ànim de lucre que reuneixi a milers de persones amb el desig de canviar el model energètic actual i treballar junts per assolir un model 100% renovable. Segons Som Energia, no hem d’esperar a que els governs ho facin per nosaltres, ho podem fer nosaltres mateixos, si ens ho proposem. Si cadascú de nosaltres demana consumir energia verda a casa nostra, a la llarga ens hauran d’escoltar.
Aquest model, sosté que la popularització de les energies renovables passa per aplicar mesures de promoció local a petita escala. Per a això, Som Energia promou projectes d’energia renovable a petita escala arreu del territori gràcies als beneficis de tots els socis i comercialitza energia 100% renovable a les llars (actualment ja en subministra a unes 10.000 llars).
Alguns dels motius per contractar l’energia amb Som Energia (que es pot efectuar de manera ràpida i eficaç a través del seu web (https://www.somenergia.coop/contractar-la-llum)):
  • Per consumir electricitat certificada 100% renovable, sense cap sobrecost.
  • Perquè tenen l’objectiu de generar tanta energia renovable com consum tinguin els nostres socis-consumidors.
  • Per fer un consum responsable i de transformació del model energètic actual (per deixar de contribuir a l’enriquiment dels alts dirigents de les grans distribuïdores).
Per acabar, es va presentar la campanya DESOLBEDIÈNCIA SOLAR (http://desolbediencia.org/kit-desolbediencia/), que pretén fomentar la instal·lació domèstica d’una petita placa solar fotovoltaica (d’uns 220 W), sense ésser declarada; per a desobeir el que mana el nou Real Decret (que estableix que qualsevol instal·lació que es connecti a xarxa ha de pagar un peatge de 7 cèntim el KWh produït).
En general, el missatge transmès va ser el de que cadascú de nosaltres podem fer quelcom per a reduir l’import de la nostra factura de la llum i al mateix temps podem contribuir a avançar cap a un canvi de model energètic. A mi, personalment, em van venir ganes, i de fet ja ho estic fent, de canviar l’empresa comercialitzadora que em subministra energia a casa; a banda, és clar, d’intentar aplicar totes les mesures d’estalvi al meu abast.
Text de la Maria Calaf
Anuncis

One thought on “Il·luminem la factura de la llum

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s