Sinèrgies entre una coope i un CSO

El diari digital de l’eixample, la intervia, ha publicat un reportatge sobre la cooperativa “i un rave!” que està ubicada des del seu inici, fa més de 8 anys, a un centre social ocupat a l’eixample, l’ateneu popular de l’eixample. La presència d’una cooperativa en un CSO permet sinergies entre les persones que en participen.

Reproduïm l’article que es pot trobar, l’original, a aquest enllaç.

Vuit anys de consum agroecològic a la Sagrada Família

La Cooperativa I un Rave! ha volgut transmetre una consciència crítica en les formes de consum i ha sigut punt de trobada entre alguns veïns del barri

Són vora les set del vespre del dimecres i en Jaume arriba a l’Ateneu Popular de l’Eixample (APE). Avui li toca torn per repartir les comandes i ha d’arribar abans que la resta. Al cap de pocs minuts apareixen els Calamari —en Llull, la Txell i la petitona— amb les cistelles plenes de verdures. Formen part dels vuit proveïdors que serveixen els seus productes a la cooperativa I un Rave!.

Aquest, en podríem dir ritual, ja fa vuit anys que es repeteix. Un any després de l’ocupació de l’APE el 2004, responent a les inquietuds i els qüestionaments relatius a l’alimentació va néixer la Cooperativa de Consum Agroecològic I un Rave! . Cistella de verdures preparada pels Calamari Cistella de verdures preparada pels Calamari Un grup dels joves que formaven part de l’Ateneu va decidir engegar un projecte amb l’objectiu de modificar els seus hàbits de consum per fer-los més responsables i ecològics. Tenien clar que havia de ser una activitat tant teòrica com pràctica, i a part d’organitzar xerrades o de participar en campanyes ecologistes, van voler fer un pas més i aplicar aquests canvis al seu dia a dia, en aquest cas en el menjar que compraven. Els productes havien de ser de proximitat i cultivats de manera ecològica. A partir d’aquesta base van contactar amb productors que complissin aquests requisits. Un dels primers va ser en Llull, que avui s’encarrega de les verdures i una part de la fruita i passat tant de temps se sent un membre més de la cooperativa. “Al final es crea un vincle sentimental, ja fa molts anys que els conec”, assegura mentre va recollint les caixes buides.

Als últims anys hi ha hagut un augment de la demanada de productes ecològics, ja sigui en botigues especialitzades o en cooperatives de consum. Per tal de poder respondre a les peticions i a la vegada crear un model sostenible en el món de la pagesia ecològica es va crear La Xarxeta, un projecte de coordinació entre pagesos agroecològics de Catalunya. Els Calamari formen part d’un dels tres nodes en els quals s’organitza, el del VOM (Vallès, Osona i Maresme).

Porten un control dels productes que arriben i com es distribueixen per poder fer les comandes Porten un control dels productes que arriben i com es distribueixen per poder fer les comandes Els membres de la Cooperativa cada setmana fan l’encàrrec de productes per a la setmana següent, però amb certs tipus d’aliments com poden ser l’oli, la pasta o alguns elaborats compten amb el suport d’Ecoconsum, una xarxa de cooperatives i consumidors ecològics de Catalunya. A través d’aquesta s’ajunten per tenir més força, ja sigui a l’hora de fer comandes grans o per poder fer algun tipus de pressió política.

Des del seu inici, I un Rave! va organitzar-se de forma horitzontal i assembleària. “Fins ara no havia participat mai en un projecte autogestionat i vaig pensar que entrar a la cooperativa podria ser una bona introducció”, explica Adrià Meléndez per destacar el que ha après en els sis mesos que fa que en forma part. Cada membre sap que ser de la Cooperativa no vol dir recollir la cistella un cop a la setmana sinó molt més. Hi ha diverses comissions i feines que s’assumeixen individualment i amb torns rotatius, d’aquesta manera una setmana a un li tocarà fer neteja i a l’altre prendre nota de les comandes. Asseguren que a part dels beneficis també s’assumeixen les responsabilitats.

Actualment hi participen unes 40 persones agrupades en 30 unitats familiars. Tothom està apuntat a la llibreta dels torns Tothom està apuntat a la llibreta dels torns Malgrat les confusions que poden derivar d’aquest nom, cada unitat pot estar formada per una família en el sentit més clàssic de la paraula, per companyes de pis o, simplement, per un grup que té com a objectiu comú canviar el seu rol en la roda de consum, visquin o no en la mateixa casa. Aquest últim és el cas de Borboleta, una unitat familiar formada per tres amigues i la mare d’una d’elles, un total de tres cases diferents. Tot i que també n’hi ha alguna formada per una sola persona, com la d’en Jaume Barceló amb el nom de Can Porquera.

Durant aquests vuit anys I un Rave! s’ha consolidat com a projecte i com a grup, malgrat el nombre i la varietat de membres que n’han format part. En Jaume assegura que tot i que a vegades pot ser caòtic, el projecte no deixa de ser molt enriquidor. Són pocs els que queden d’aquell primer grup de joves que volia consumir d’una manera diferent, però han sabut mantenir els principis que els van fer néixer com a grup. Reconeixen que els queden temes pendents per al consens, com per exemple el relatiu al futur de la Cooperativa sense l’Ateneu Popular de l’Eixample o el fet de consumir carn o no, és a dir de demanar carn com a cooperativa.

D’aquesta solidificació del projecte i gràcies a la seva ajuda i suport, s’han pogut crear dues cooperatives més, una al Fort Pienc (Arrels) i una altra a la Sagrada Família (El Guaret).

I si desapareix l’Ateneu?

A poc a poc l’APE s’ha anat omplint, el menjar ha passat de les caixes dels proveïdors, a les cistelles de cada unitat familiar i finalment a la bossa o carro de cada persona per poder-se-les endur cap a casa. A mesura que es reparteix el menjar les caixes van quedant apilades A mesura que es reparteix el menjar les caixes van quedant apilades La taula amb la balança i els papers per fer els comptes també s’han omplert. Al final només queden les responsables del torn que acaben de recollir i ho deixen tot a punt per la setmana següent i així queda l’espai lliure per als altres grups i activitats de la setmana.

Però abans de marxar no poden evitar que se’ls escapi una conversa, bastant recurrent les últimes setmanes, sobre el futur d’aquest espai. I un Rave!, com a membre de l’Ateneu, es veurà directament afectada si és desallotjat, no tant sols pel que significa perdre un espai autogestionat sinó, també, per tota la infraestructura que necessiten. “Continuarem amb la Cooperativa sigui per la via que sigui”, afirma contundentment Lluís Martínez, membre de la unitat familiar Tres Brètols. Ell no és l’únic que ha conegut l’APE a través de I un Rave!, els dos són projectes que s’han retroalimentat durant els seus vuit i nou anys d’existència.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s