Què fem amb les cistelles a l’estiu?

 

Ja ha arribat l’estiu, la calor, i també l’època més productiva de l’hort i el moment en que qui més qui menys ja està pensant en les vacances 😉 Sovint és un moment crític en les relacions que voldríem tenir entre les cooperatives i els/ les productors/es. Al llarg de les últimes Reperes han sortit algunes propostes per a fer front a aquesta situació. Poden servir com a inspiració. I si teniu alguna altra proposta que us agradaria compartir, podeu fer-ho als comentaris d’aquesta entrada.

En el document “cooperant en l’agroecologia” hi ha altres idees per a fer front a situacions comuns entre coopes i productores

Bon estiu!!

Les Reperes Motivades

 

 • Com compensar la diferència en la varietat i el volum d’hortalisses entre l’estiu i l’hivern?

 

  • Fer conserves a l’estiu i per a les cistelles de l’hivern (per augmentar la varietat i compensar el volum de la cistella). Es pot fer des de la producció, des de la cooperativa o bé conjuntament.  
   • Taller de conserves
   • Banc de receptes de conserves (veure arxiu adjunt sobre conserves)
   • Preu especial per caixes d’excedent
   • Acumular pots de vidre durant l’any

 

 • Com gestionar la producció de l’estiu, que coincideix amb les vacances de cooperativistes?

 

  • Establir un compromís de compra anual i fer cada setmana una comanda estable a nivell de cooperativa. Buscar estratègies:

 

o   Cobrir les vacances de cooperativistes amb la gent que està a la llista d’espera, així poden fer un “tast” del què implica la cooperativa

 

o   Buscar algú conegut perquè es quedi amb la cistella (i si és qui ens rega les plantes o cuida el gat mentre no hi som, així queda compensat el favor!)

 

o   Buscar uns campaments o casals d’estiu, festes majors, menjadors cooperatius o socials, o altres que puguin necessitar abastir-se de verdures durant l’estiu

 

o   En zones turístiques: buscar algun/a forma de fer sinèrgia amb el turisme

 

 

 • Es pot mantenir compromís amb el productor/a amb la cistella oberta?

 

  • La cooperativa amb cistella oberta pot fer un càlcul aproximat del consum realitzat, compartir-ho amb productors/es i programar conjuntament la plantació i el consum aproximat. A algunes cooperatives els ha funcionat molt bé!

 

  • Es pot fer un compromís de consum a mig plaç, és a dir, una comanda tancada amb una escala temporal molt més llarga (cada setmana s’escull de forma oberta la cistella, però es programa que al llarg de la temporada d’estiu es consumiran uns 100 kg de tomàquets).

 

  • Si hi ha bona comunicació entre coope i producció, es pot fer la comanda sobre les coses que són més “urgents” per l’hort (per exemple, posar cartellera del que seria més important consumir).

 

  • El compromís amb l’experiència productiva pot ser a través de la cistella tancada, però també es pot fer amb altres estratègies, com el recolzament i/o compromís econòmic (pactar un consum de “x” euros mensuals o anuals, fent jornades de treball comunitari a l’hort quan hi hagi excés de feina, visitant l’hort per prendre consciència de com funciona i/o de la importància del compromís de compra, etc.)
Anuncis

One thought on “Què fem amb les cistelles a l’estiu?

 1. Retroenllaç: Què fem amb les cistelles a l’estiu?? | Associació Salut i Agroecologia (ASiA)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s