Debat sobre l’obsolescència planificada

aquest proper dimarts, 1 de febrer, a les 19.30h al local del Carretó, a l’ateneu rebel a Barcelona (c. Font Honrada, 32-34 <m> poble sec) es farà un video-fòrum amb el documental ‘Comprar, llençar, comprar‘. El debat serà amb la seva directora Cosima Dannoritzer.

Aquest documental, emès recentment per TV3 i TVE, ha tingut un gran èxit d’audiència al posar al descobert què s’amaga darrera la societat de consum actual i com es fabriquen productes perquè al cap de poc temps es facin malbé.

resum del documental
Existeix una bombeta que dura per sempre? Com es pot fer servir un xip per “matar” un producte? Com s’ho van fer dos artistes de Nova York per iniciar una revolta que va aconseguir allargar la vida de tres milions d’iPods? I què té tot això a veure amb l’Obsolescència Programada?

L’Obsolescència Programada és l’escurçament deliberat de la vida d’un producte per incrementar-ne el consum. L’any 1928 una influent revista de publicitat en plantejava la necessitat sense embuts: “Un article que no es fa malbé és una tragèdia per als negocis.” I també és una tragèdia per a la moderna societat del creixement, que es basa en un cicle cada cop més accelerat de producció, consum i malbaratament.

Basant-se en una acurada recerca de més de tres anys, i utilitzant imatges d’arxiu molt poc conegudes, COMPRAR, LLENÇAR, COMPRAR relata la fascinant història de l’Obsolescència Programada des dels seus orígens cap a 1920 (quan es va formar un càrtel per limitar la vida útil de les bombetes elèctriques) fins a casos actuals que afecten a productes electrònics de darrera generació (iPods, impressores…) passant per la misteriosa desaparició de les mitges de niló a prova de carreres.

Anuncis

2 thoughts on “Debat sobre l’obsolescència planificada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s