Memòria de la Tercera Repera

Si aquesta entrada és massa llarga per a tu,

No et perdis el final…

Estimats i estimades,

com ja sabeu i sinó “Attention” els dies 10 i 11 d’abril a Tarroja de Segarra vam celebrar les terceres jornades de la Repera. La Repera 3.

Al bloc de la Repera repera.wordpress.com hi trobareu els documents que expliquen acuradament les xerrades, els tallers i els debats que van tenir lloc. Aquí us fem una breu crònica del que han estat per nosaltres aquestes jornades.

Comencem pel lloc. Tarroja de Segarra. Es difícil entendre la Repera 3 sense aquest poble. Tarroja de Segarra són la gent del poble que ens ha obert portes i finestres per acollir les jornades, i que ha format part del grup organització – Repera. Per nosaltres era important triar un lloc on la energia de trobar-nos tantes persones pogués ser recollida per la gent del lloc i que això els animés a tirar endavant encara amb més ganes. I per ells era important aprofitar la seva capacitat de coordinació, d’espais i de paratges per oferir-los a altres. Tarroja de Segarra i la Garbiana, moltes gràcies i molta sort!

MATÍ DE DISSABTE: Vam fer tres xerrades, una per posar-nos al dia, compartir i conèixer diferents models de comercialització en circuits curts. Un altre per seguir aprenent en metodologia participativa, perquè creiem que són eines que ens ajuden a totes a entendre’ns i faciliten els projectes col·lectius. I el tercer, sobre el sistema participatiu de garantia (segell participatiu), enfocat a difondre què vol dir, què suposa i què s’ha fet fins ara, perquè és un tema al que hi estem donant voltes des de fa temps, així que si algú no sap què vol dir que corri a preguntar-ho!

….Després d’un matí formatiu, una tarda d’intercanvi de propostes, idees, inquietuds….

TARDA DE DISSABTE: Per la tarda vam decidir fer espais d’intercanvis d’experiències. Totes tenim molt a dir, i intercanviar experiències, solucions i idees es una bona forma de que la informació corri. Vam triar aquesta dinàmica amb idea que fos la forma més eficient perquè tothom qui tingués alguna cosa a dir o a escoltar pogués trobar l’espai, conscients que no és fàcil quan tanta gent es troba es doni l’escoltar-parlar entre totes.

Vam fer tres grups, un de temes legals (associació, grup informal o sccl i limitacions legals a la comercialització) i pensar on posem els nostres diners, banca ètica. Un altre sobre com establim les relacions productor-consumidor, queda clar que es un tema estrella perquè va ser per molt el grup més grans de tots tres. I un tercer sobre nous cooperativistes, que es va convertir en un grup sobre gent a la recerca de noves solucions pels seus projectes, i posar en pràctica la idea d’un grup que recolza un nou projecte dedicant-li un temps a pensar solucions per ells.

…després d’una tarda d’intercanvis, un partit de nosequé, i un concert en exclusiva del grup “El Bord de Sacirera”…un diumenge de pensar en grans xarxes i en com ens movem en aquest gran mapa de l’agroecologia…….

MATÍ DE DIUMENGE: Al matí del diumenge hi va haver dues taules rodones, una sobre processos de coordinació de consumidores, i l’altre sobre processos de coordinació de moviments socials en sobirania alimentària.

El matí del diumenge, va finalitzar amb un gran plenari, de forma informal. D’aquells que notes el caliu de tota la gent que hi ha en i per l’agroecologia. Que va servir per posar en comú inquietuds, el futur de la Repera, ajuntar forces amb altres col·lectius, i d’aquí van sortir les noves propostes de futur, d’una forma molt assembleària i espontània. Les trobareu més desenvolupades al bloc repera.wordpress.com , però us les assenyalem:

……..i seguim, amb noves idees de collita col.lectiva………….

–         Sumar-nos a l’agenda comuna de l’ASAP (Aliança per a la Sobirania Alimentària dels Pobles de Catalunya, alianzasoberanialimentaria.org), intentant així no trepitjar-nos entre els diferents col·lectius de l’agroecologia sinó unificar agendes.

–         Fer una gran fira de productors, on de forma informal i durant tot un dia consumidors i productors puguin fer a voluntat contactes, coneixences i intercanvi

–         Començar a treballar de forma regional, per a una certificació agroecològica; trobant-nos com a mínim els consumidors per a consensuar els criteris i veure què podem fer més enllà. Esperem que en properes trobades de la Repera poguem parlar d’aquest tema amb les nostres pageses organitzades.

–         Un petit grup que amb la calma pugui anar pensant com fer teatre social de temàtica agroecológica.

–         Noves persones que tenen ganes de sumar-se al carro repera organitza, perquè com sabeu qui escriu això no es un grup tancat i formal, sinó la suma de moltes persones que entren i surten, hi posen més o menys temps, porten temps o no i acaben d’entrar, però que comparteixen les ganes.

INFORMACIÓ EXTRA IMPORTANT!!!

Durant la Repera 3 vam informar que la feina que ha estat fent un petit grup de resistència motivada es pot consultar a http://www.ecoconsum.org/mapa.html.  Es tracta d’una base de dades sobre tots els grups de consum de Catalunya. A partir d’ara, important, tenir-la més o menys actualitzada es cosa de totes. Fes-la córrer, fes-la córrer, penja-la al local de la teva coope, aprofíta-la, truca a les coopes que tens a prop, i a les que tens lluny, fes-ne copies, línkala….

Toooooooooooooooot això per descomptat obert a que t’hi sumis si així ho vols

Abraçades ben grans, bona primavera i que sigueu feliços

Organitza Repera.

Anuncis

2 thoughts on “Memòria de la Tercera Repera

  1. Hola Jordina, de la Repera 3 no es va fer un resum de totes les activitats sinó aquest resum global que lliga el que va passar amb el que es va preveure a partir d’aquell moment (quan dic “aquest” em refereixo al text d’aquesta mateixa pàgina del web). Algunes de les activitats van generar un material propi com ara el resum del taller de SPG (https://repera.wordpress.com/2010/05/19/taller-sobre-el-sistema-participatiu-de-garantia/) o el taller d’intercanvi (https://repera.wordpress.com/2010/05/19/processos-de-coordinacio-entre-cooperative/). Recordo també un maletí de recursos del taller de dinàmiques que ara mateix no he trobat però que si és el que buscaves puc buscar pel web.

  2. Hola!

    No aconsegueixo trobar els documents finals de la Repera 3, segur que estan davant dels meus nassos, però no hi ha manera… Podríeu dir-me en quin apartat els puc trobar, sisplau?

    Gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s