Punt d’intercanvi d’experiències

Sobre la garantia i els criteris

  • Com garantir els criteris de compra de la cooperativa sobre el producte quan les experiències de producció intercanvien en xarxa?

    • Fer xarxa de productors/es a nivell local.

    • Establint uns criteris comuns entre cooperativa i experiència productiva

    • Tirant endavant el segell participatiu

Sobre la “generositat” de l’estiu i la duresa de l’hivern

  • Com compensar la diferència en la varietat i el volum d’hortalisses entre l’estiu i l’hivern?

    • Productor/a fa conserves i les posa a la cistella durant l’hivern (per augmentar la varietat i compensar el volum de la cistella)

    • Fer tallers de conserves durant l’estiu, i que el/la productor/a faci el “pack conserva”, fent un preu una mica més reduït a tot allò que li és excedent. (Cada cooperativa pot anar acumulant els pots de vidre al llarg de l’any)

  • Com gestionar la producció de l’estiu, que coincideix amb les vacances de cooperativistes?

    • Establir un compromís de compra anual i fer cada setmana una comanda estable a nivell de cooperativa. Buscar estratègies:

    • Cobrir les vacances de cooperativistes amb la gent que està a la llista d’espera, així poden fer un “tast” del què implica la cooperativa

    • Buscar algú conegut perquè es quedi amb la cistella (i si és qui ens rega les plantes o cuida el gat mentre no hi som, així queda compensat el favor!)

    • Buscar uns campaments o casals d’estiu, festes majors o altres que puguin necessitar abastir-se de verdures durant l’estiu

Sobre el compromís en la relació cooperativa- experiència de producció

  • Es pot mantenir compromís amb el productor/a amb la cistella oberta?

    • La cooperativa amb cistella oberta pot fer un càlcul aproximat del consum realitzat, compartir-ho amb productors/es i programar conjuntament la plantació i el consum aproximat. A algunes cooperatives els ha funcionat molt bé!

    • Es pot fer un compromís de consum a mig plaç, és a dir, una comanda tancada amb una escala temporal molt més llarga (cada setmana s’escull de forma oberta la cistella, però es programa que al llarg de la temporada d’estiu es consumiran uns 100 kg de tomàquest).

    • Si hi ha bona comunicació entre coope i hort, es pot fer la comanda sobre les coses que són més “urgents” per l’hort (per exemple, posar cartellera del que seria més important consumir).

    • El compromís amb l’experiència productiva pot ser a través de la cistella tancada, però també es pot fer amb altres estratègies, com el recolzament i/o compromís econòmic (pactar un consum de “x” euros mensuals o anuals, fent jornades de treball comunitari a l’hort quan hi hagi excés de feina, visitant l’hort per prendre consciència de com funciona i/o de la importància del compromís de compra, etc.)

  • Poca relació o coneixement entre l’experiència productiva i la cooperativa

    • Jornada de portes obertes amb certa periodicitat

    • Muntar trobades lúdiques o activitats a l’hort i/o a la cooperativa

    • Fer trobades de treball a l’hort

    • Participar a les assemblees o reunions on es prenen decisions (cadascú de l’altre)

    • Prendre decisions conjuntes (per exemple, sobre el preu de la cistella)

    • Reunió anual per posar en comú temes logístics

  • Com podem compensar les oscil·lacions en el consum per intentar que la comanda sigui més o menys regular?

    • Fixar el número d’unitats familiars i garantir que cada unitat familiar tingui un compromís de comanda

    • Pagar la cistella per avançat, un cop al mes, i en cas que algú no vingui a recollir la cistella, veure què fer-ne (buscar algú, repartir-la entre la gent de la coope, donar-la a algun col.lectiu, etc.)

    • Pactar un número de cistelles amb el productor/a, ser més unitats familiars, i que sempre n’hi hagi algunes que aleatòriament no facin comanda (ser 35 UF per garantir un consum de 30 cistelles)

  • Què podem fer perquè el preu de la cistella sigui juts per al/ la productor/a si ens sembla car i/o no el podem pagar?

    • Intercanviar treball per cistella

    • Garantir que consumirem més cistelles, i amb més estabilitat

Sobre el vincle entre coope-productor/a

  • Com canviar el vincle i/o apropar-se més?

    • Cal una comunicació fluida i educar-se mútuament (entendre la realitat de l’altre). Fer activitats i/o presa de decisions conjunta, punts de trobada, etc.

Sobre el funcionament intern de la cooperativa

  • Com podem gestionar l’estoc?

    • Si ajustem la comanda a les quantitats del productor/a, no necessitem tenir estoc (per exemple, l’arròs ve en sacs de 50 kg; posem una llista a la cooperativa, o una wiki a la web, i quan entre cooperativistes sumem 50 kg d’arròs, fem la comanda i la repartim el dia de la coope). Si falta poquet, es fa la comanda igualment i es pot fer un “repartiment obligatori” (que cada unitat familiar hagi d’endur-se un kilo més del que havia previst)

    • Fer un sondeig per saber més o menys quant consumirà cada unitat familiar, per demanar el que consumirem en la temporada.

  • Com és millor fer la comanda?

    • La comanda virtual és més còmoda, però es pot convertir en una mena de “botiga virtual”

    • La comanda presencial fa que ens anem coneixent i fa sentiment de grup, que ajuda també al bon funcionament de la coope

  • Què fem quan algú no participa o no té consciència del que implica l’autogestió?

    • Es pot fer un bon “protocol” de benvinguda

    • Es pot fer un apadrinament. Quan algú arriba a la cooperativa el primer que fa és participar a la permanència o torn (perquè vegi i entengui el que implica). A més a més, té una altra unitat familiar de referència, que l’acompanyarà i a qui podrà fer pregutnes sobre qualsevol cosa que faci referència a la cooperativa.

  • Què fem si tenim molta rotació de gent a la cooperativa?

    • Es pot fer un mes de prova

    • Cobrir la rotació amb llista d’espera

    • Fer una comissió de benvinguda i fer que la persona nova participi a l’assemblea perquè vegi de què va i com funciona

    • Prendre el compromís d’un any i en cas de deixar la cooperativa, buscar relleu

  • Fins quant pot arribar a créixer una cooperativa perquè les tasques no recaiguin sobre unes poques persones?

    • Es pot fer una mateixa cooperativa subdividida en grups, ja sigui en un mateix local i en dies diferents o bé en diferents locals però comissions en comú

    • Ser laxes, quan algú arriba no posar moltes normes sinó fer que se senti a gust a l’entrar, explicar bé com funciona, fer alguna cosa lúdica, llavors la gent s’implica

    • Quan algú no pot fer les tasques que implica la cooperativa, fer “permisos” que passin per assemblea, per no participar a les tasques (per exemple, si estàs en una comissió on hi ha molta feina, tenir “permís” per no fer permanència, o si acabes de ser mare o pare, tenir “permís” per maternitat durant un temps, etc.)

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s