Eines per engegar un menjador escolar ecològic

La revista Opcions ha publicat (hivern del 2008) un article molt complert per a engegar un menjador escolar ecològic.

Per a descarregar-se l’arxiu feu clic aquí.

Si nosaltres mengem ecològic a casa, té sentit deixar que els nens mengin convencional tots els dies de dilluns a divendres? a l’àpat més important del dia!

Quants euros estem disposats a pagar de més per a aconseguir aquest propòsit?

I no es tracta que sigui més car, no! ja sabem que un grup de consum de productes ecològics serveix per a aconseguir aquest tipus de productes a l’abast de tothom. Amb la mateixa lògica es pot reconvertir el menjador escolar perquè fent un tracte directe amb els productors, aconseguir uns productes de qualitat i permetre petits projectes de producció agroecològica. Per altra banda, si aquesta estratègia és molt feixuga -tit i que per als grups de consum no ho és pas!- cal tenir en compte que la compra a l’engrós significa que la diferència de preus entre l’agricultura química i l’ecològica no és tanta, i que el preu dels aliments al cost del menú té una proporció petita i per tant l’increment no és gens exagerat. Si a més es produeix determinats canvis en el menú; com nosaltres, consumidors agroecològics, hem fet: productes de temporada, compra de menys menjar precuinat, augment de la proporció vegetal de la font de proteïna com ara llegums, i molts altres exemples que fan que el cost de la cistella sigui la mateixa o fins i tot més econòmica.

Però tot i que els euros poden convèncer a algú, malament si hem d’entrar per l’economia. El cost només ha de representar un motiu per a no tirar-se enrera. El motiu de la reconversió dels menjadors escolars escològics ha de ser per salut de les persones que més estimem, i per promoure un sistema de producció sostenible i no pas aquesta manera industrialitzada de fer el menjar. Hi ha altres motius també molt importants (vetllar per la salut de la gent del camp tot consumint productes que no han requerit aquests verins que els pagesos es veuen sotmesos a emprar, respectar el medi ambient i els animals que hi ha al voltant dels nostres camps,…).

L’article de la revsita Opcions ens anima a moure’ns per a convèncer a d’altres pares de les AMPA a demanar aquesta reconversió. No és una tasca fàcil, cal posar-hi temps; però els fruits valen molt la pena; quins prèssecs!

Des de l’equip organitzador de la Repera podem donar contactes a les persones interessades més enllà de les moltes que apareixen a l’article de la revista.

Anuncis

2 thoughts on “Eines per engegar un menjador escolar ecològic

  1. Bon dia!!
    Tinc des de fa 4 mesos una botiga bio a un municipi del vallès occidental, vull anar a l’AMPA de l’escola pública del meu poble a oferir l’opció del mejador ecològic. Com recomaneu començar???

    Moltes gràcies.

  2. Bon dia!!
    us envie aquest correu, perquè sóc coordinadora d’un menjador escolar en un col.legi públic anomenat “El Romeral”, en Alcoi (Alacant), i m’agradaría que es començara a incorporar productes ecològics en el menjar, i si teniu contactes interessants, estaria bé si mel’s puguessiu passar

    Mooltes gràcies!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s